Jak se vyspat ve vedrech? 10 tipů pro lepší spánek, když je horko

Letošní léto je skutečně horké a informace o překonání dalšího teplotního rekordu nás již příliš nepřekvapují. Když plánujeme den u vody, slunce a vysoké teploty nám obvykle udělají radost, ale jakmile přijde noc, názor se rychle mění. Patříte k těm, kteří se v letních měsících převalují v posteli a nemohou hodiny usnout? Pak si nenechte ujít naše tipy pro kvalitní spánek ve vedrech!

10 tipů: Jak se vyspat ve vedrech

Vysoké teploty, se kterými se nyní v Evropě potýkáme, mohou mít řadu negativních důsledků pro naše zdraví. Je třeba dávat pozor na dostatečný pitný režim, vyhýbat se přímému slunci zejména kolem poledne a dávat pozor na přehřátí organismu. Nejvíc ale trpí kvalita spánku.

Nedostatek odpočinku má pak negativní vliv na kognitivní funkce, imunitní systém a hladinu cukru v krvi a zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky i obezity. A to ani nemluvíme o vaší výkonnosti a náladě další den. Naštěstí pro vás máme několik tipů, které vám pomohou usnout, i když teploty dosahují rekordních hodnot.

jak se vyspat ve vedru

1. Udržujte v ložnici chlad

Snažte se v ložnici po celý den udržovat co nejpříjemnější teplotu. Přes den je ideální nevětrat a zatáhnout závěsy či žaluzie, aby slunce ložnici zbytečně nezahřívalo. Vyvětrejte až ve chvíli, kdy zapadne slunce a začne klesat venkovní teplota.

2. Vsaďte na prodyšné ložní prádlo

Zejména v létě doporučujeme sáhnout po kvalitním povlečení z přírodních materiálů. Ideální jsou materiály, které zbytečně nehřejí, jsou prodyšné a pomáhají odvádět vlhkost. Vhodnou volbou je len nebo bavlna. 

3. Investujte do kvalitní prodyšné matrace

V horkém počasí se většina z nás nevyhne nadměrnému pocení. Vlhká matrace potom dále zhoršuje kvalitu spánku a navíc vzniká riziko opruzenin, kožních vyrážek a plísně. Při výběru matrace proto myslete i na její prodyšnost

Tip: Přečtěte si náš článek, ve kterém vás provedeme výběrem prodyšné a termoregulační matrace pro kvalitní spánek i v horkých dnech.

4. Pořiďte si chladivý polštář

Stejně jako u matrace, i při výběru polštáře je velmi důležitá jeho prodyšnost. Doporučujeme vybírat polštář se sundavatelným obalem nebo dokoupit ochranný potah, který můžete prát spolu s ložním prádlem. Zajistíte tak správnou hygienu lůžka i při častějším pocení.

kvalitní spánek v létě

5. Sáhněte po slabší přikrývce

Nesnášíte spát bez přikrývky, ale máte pocit, že se pod ní uvaříte? Sáhněte po slabší! Hřejivost přikrývky určuje množství výplně, na horké noci jsou pak ideální lehké letní přikrývky s gramáži kolem 200 g na m2. Kdyby náhodou i to bylo příliš, vždy můžete spát jen pod povlakem na peřinu nebo pod slabým prostěradlem.

6. Studená sprcha před spaním

Nechoďte do postele rozpálení a dejte si chladnou sprchu. Začněte klasickou teplotou, která pomůže uvolnit svaly a naladí vás na spánek. Poté se osvěžte sprchou nižší teploty, ale vyhněte se ledové sprše. Ty by rozproudila krev a tělo by se nakonec ještě více zahřálo.

7. Omezení elektronických zařízení

Vyhýbání se modrému světlu a používání elektronických zařízení je pro zachování kvalitního spánku obecně vhodné. V létě ale navíc přístroje ložnici zbytečně zahřívají teplem, které vyzařují. Sáhněte proto radšji po knížce nebo se před spaním lehce protáhněte.

8. Dopřejte si čerstvý vzduch

Přes den v ložnici nevětrejte, abyste dovnitř nepouštěli teplo. Večer, když teploty klesnou, ale určitě vyvětrejte a pusťte do ložnice čerstvý vzduch. Pomoci může také klimatizace nebo ventilátor. Jen pozor, na klimatizaci nikdy nenastavujte příliš chladný vzduch, jinak se můžete probudit s nepříjemnou rýmou. Ideální je ložnici pouze vychladit předtím, než jdete spát a poté klimatizaci vypnout.

jak usnout když je horko

9. Zvolte správné noční oblečení

I pyžamo nebo noční košile mohou udělat velký rozdíl. Vsaďte na prodyšné, přírodní materiály a volný střih, který umožní pohodlný pohyb. Místo dlouhého pyžama nebo uplé košilky z umělých materiálů zvolte raději šortky a tílko z bavlny nebo lnu. 

10. Dodržujte spánkovou hygienu

Nakonec stejně jako po zbytek roku dodržujte správné návyky spánkové hygieny. Snažte se o pravidelný režim, vhodné aktivity před spánkem, vyhýbání se modrému světlu a další součásti rutiny spojené se zdravým životním stylem a kvalitním spánkem.