Jak vybrat matraci, tu správnou a přesně pro vás?


Fajn spánek si může dopřát úplně každý

Jak vybrat matraci na míru

Není mýtus, že kvalita spánku ovlivňuje kvalitu celého života. Když se dobře vyspíme, jsme pozornější, produktivnější, máme lepší náladu a s větší lehkostí zvládáme i složité životní situace.

Je až neuvěřitelné, že v posteli strávíme třetinu našeho života a tak málo pozornosti věnujeme pečlivému výběru správné matrace. Nákup matrace můžeme zařadit k činnostem, které není dobré brát na lehkou váhu nebo u kterých bychom mohli jednat impulzivně. Když si nevíte rady, jak začít, nechte se vést. Pokud si nejste 100% jisti výběrem, poraďte se. U podezřele levných nákupů raději zbystřete. Poradíme vám, na co se při výběru matrace zaměřit, aby se pro vás každá noc stala opravdovou relaxací.

Rizika výběru špatné matrace

  • Bolest zad,
  • bolest kloubů,
  • časté buzení a narušení spánkového cyklu,
  • deformace opěrného systému těla.


Na co se zaměřit při výběru matrace

1. Tuhost matrace / Tvrdost matrace

Uváděná tuhost matrace H1, H2, H3, H4 a H5 je orientační tuhostní zařazení matrace dle výsledného protitlaku všech použitých materiálů na její výrobu.

Tuhost má na starosti příměs tužící složky přidané při výrobě pěny a udává se v jednotkách kPa neboli v kilopaskalech. Obecně se pak používá označení matrace tuhost H1 (velmi měkká), H2 (měkká), H3 (středně tvrdá), H4 (tvrdá) nebo H5 (velmi tvrdá). Tuhost neboli protitlak je odpor proti stlačení jehož síla je nutná ke stlačení plochy použitého materiálu při výrobě matrace o 40% jeho výšky. Detailní popis můžete nalézt zde na wikipedia.org

Obecné doporučení vhodné tuhosti na základě váhy uživatelů:

 
Váha Ženy Muži Děti
(1-19 let)
Senioři
do 30 kg - - H2-H3 -
do 40 kg H1-H2 - H2-H3 H1
do 50 kg H2 H3 H2-H3 H1-H2
do 60 kg H2-H3 H3 H3 H2
do 70 kg H3 H3-H4 H3-H4 H2-H3
do 80 kg H3-H4 H3-H4 H4 H3
do 90 kg H3-H4 H3-H4 - H3-H4
do 100 kg H3-H4 H4 - H3-H4
do 110 kg H4 H4-H5 - H3-H4
do 120 kg H4-H5 H4-H5 - H4
do 130 kg H4-H5 H5 - H4-H5
do 140 kg H5 H5 - H4-H5
do 150 kg H5 H5 - H5

 

Tabulka nabízí pouze orientační doporučení. Svou roli při výběru matrace hraje, výška uživatele, váha uživatele, věk uživatele (u dětí bývá růst a vývoj páteře ukončen ve věku 15-19 let), tvar postavy (např. široká ramena/široká pánev/pivní bříško/úzký pas apod.), nejčastější poloha spánku (na boku/na zádech/na břiše), kondice a zdravotní stav uživatele (sportovec/nesportovec, problémy se zády/problémy s plotýnkami apod.), typ zaměstnání (nenáročné/fyzicky náročné/sedavé), určení (na každodenní spánek/na občasné přespávání), to na čem je matrace umístěná (lamelový rošt/laťkový rošt/deska/podlaha apod.) a v neposlední řadě svou roli hraje i pokojová teplota.

Rádi Vám s výběrem poradíme, proto nás neváhejte kontaktovat v naší pracovní době na infolince nebo v chatu. Doporučujeme a preferujeme telefonní kontakt. Ze zkušeností víme, že se problematika výběru matrace lépe řeší telefonicky než přes psaný text. Při výběru vznikají další doplňkové dotazy a ty jsme schopni rovnou zodpovědět a lépe Vás nasměrovat na vhodnou volbu matrace.

Když spíte na břiše

Zvolte matraci středně tvrdou, která zajistí vodorovnou polohu těla.

Když spíte na zádech

Tvrdší matrace udrží páteř ve správné poloze a zajistí oporu v bedrech.

Když spíte na boku

Vaše matrace by se měla přizpůsobit nerovnoměrnému zatížení v oblasti ramen, beder a kolen, proto zvolte středně tvrdou až měkkou matraci. Tento typ matrace vyberte i v případě, že polohy během spánku často střídáte.


2. Materiál

Polyuretanová pěna PUR

Tento základní typ pěny je vhodný spíše pro občasné přespání na přistýlce, jako matrace do pokoje pro hosty nebo na chalupu, kde bude skvěle plnit svoji funkci a zároveň vám dlouho vydrží. Chcete-li ale kvalitní oporu pro celé tělo každou noc, věnujte pozornost materiálům níže.

Vylepšená hybridní pěna ENDURE™

Je výborně prodyšná a rovnoměrně odvádí teplo, takže vám bude ochotně sloužit každé roční období po celý rok. Při správné péči vydrží 7 až 10 let.

Prodyšná studená pěna HR

Kdybychom HR pěnu rozřízli, uvidíme miliony malinkých dírek, které zajišťují rovnoměrnou cirkulaci vzduchu. V létě dokáže regulovat pocení, v zimě vás příjemně zahřeje. Tato studená pěna se používá do 7zónových matrací, které podpírají každou část těla tak, aby páteř byla ve správné vodorovné poloze.

Paměťová pěna VISCO

Pokud chcete dosáhnout maximálního relaxu během spánku, vybírejte matraci, která kombinuje paměťovou pěnu VISCO se studenou pěnou HR. Úžasná tvárnost a zdravá opora těla pro všechny věkové i váhové kategorie.

Termoregulační paměťová pěna SERENA®

Vybíráte partnerskou matraci? Pěna SERENA® bude ta správná volba. Má totiž unikátní schopnost nepřenášet otřesy, takže se v klidu vyspíte, i kdyby měl váš partner divočejší sny. Jsme jediní v ČR, komu se podařilo tuto pěnu získat. Původně totiž byla vyvinuta pouze pro americký trh.

Extra odolná pěna XDURA®

Osvědčená a léty prověřená kvalita. Tento typ pěny se právem těší oblibě po celém světě. Splňuje totiž vše, co náročný zákazník vyžaduje – prodyšnost, elasticita, zdravá opora celého těla.

Přírodní LATEX

Spánek na měkoučkém přírodním kaučuku je výjimečně příjemný, protože latex má schopnost velmi rychle reagovat na jakoukoliv změnu polohy. Díky své tvárnosti a prodyšnosti budete mít pocit, jako by matrace doslova dýchala s vámi. Skvělá pro alergiky (latex odpuzuje roztoče).

Taštičkové jádro

Klasická pružinová matrace ušla od dob našeho mládí dlouhou cestu. Každá jedna pružina je ukryta v tzv. taštičce, takže nehrozí, že by se vytlačila na povrch a způsobila nepříjemné otlaky. Stále ale platí, že pruží více než matrace pěnová, proto ji nedoporučujeme dětem. Tedy pokud nechcete mít z matrace trampolínu.

Vrchní matrace, přistýlková matrace, topper

Podle toho, co momentálně potřebujete, vrchní matrace vaši současnou matraci zvýší a zpevní, nebo změkčí. Nabízíme přistýlkové matrace z paměťové pěny, přistýlkové matrace z polyuretanové PUR pěny, z hybrydní pěny ENDURE™ a nově také přistýlkové matrace z HR pěny. Přídavná vrstva zajistí pohodlnější, příjemnější a kvalitnější spánek. V naší nabídce najdete standardní rozměry vrchní matrace 180x200 cm nebo vrchní matrace z paměťové pěny 90x200 cm, ale rádi vám na míru vyrobíme i atypický tvar.


3. Nosnost a rozměry

Vaše matrace by měla být minimálně o 20 cm delší, než jste vy a vysoká alespoň 15 cm. Matrace tenčí se rychleji proleží. Věnujte pozornosti nosnosti, která je u každé naší matrace uvedena. Pokud mezi sebou a partnerem máte větší váhový rozdíl, doporučujeme pro matraci do ložnice zvolit jiný typ pro každého.

Nejčastější rozměry: matrace 80x200 cm, 90x200 cm, 100x200 cm, 120x200 cm, 140x200 cm, 160x200 cm, 180x200 cm a 200x200 cm. Ostatní rozměry.


4. Životnost

I na té nejkvalitnější matraci se časem stáří projeví a pokud chcete, aby matrace pozitivně sloužila vašemu zdraví, doporučujeme ji po 10 letech vyměnit. Když matrace začne měnit svůj tvar, poznáte to snadno. Už neposkytuje tak kvalitní oporu v bederní části, kde pravděpodobně budete cítit diskomfort.

Matrace s nejdelší životností jsou vyrobeny z vysokoobjemové studené pěny 50 kg/m³ a v kombinaci s prvotřídním lamelovým roštem, pravidelnou péčí (větrání, vysávání, praní potahu) a s matracovým chráničem vám vydrží až 15 let.


5. Věk uživatele matrace

Pro děti je nejvhodnější matrace střední tvrdosti, která poskytuje zdravotní oporu pohybovému aparátu ve vývoji. Jak ale člověk stárne, obvykle se cítí příjemněji na matraci měkčí, která obejme citlivé oblasti kloubů. U matrací pro seniory doporučujeme zvolit typ s pevnějšími okraji, které usnadňují vstávání.


6. Rošt

Všechny typy pěnových, paměťových a latexových matrací pokládejte na kvalitní lamelové rošty. Pouze pro matrace taštičkové vyberte rošt pevný laťkový nebo desku. 


7. Frekvence používání

Nejdelší životnost mají z vysoko objemové studené pěny v kombinaci s paměťovou pěnou, proto jsou vhodnější pro každodenní spánek. Když ale hledáte matraci do pokoje pro hosty nebo například na chalupu, kde nespíte denně, skvěle vám poslouží i matrace z PUR pěny.


8. Možnosti údržby

Je výhoda, pokud matrace nabízí možnost otočení, kterou můžete využít ať už z důvodu změny preferencí měkkosti či tvrdosti nebo z důvodu hygieny a prodloužení životnosti. Vybírejte matrace, které mají snímatelný a pratelný potah.


9. VOLBA TUHOSTI

Vhodná matrace se nedá otestovat za jednu noc, proto před nákupem doporučujeme podrobné nastudování vlastností matrace či konzultaci s odborníkem. Neváhejte nám zavolat (+420 380 831 000) nebo napsat (info@fajnspanek.cz), rádi vám poradíme. Skvělou variantou matrací vhodných pro nákup bez nutnosti návštěvy prodejny jsou matrace z rodiny vícetuhostních, u kterých je možné jednoduchým způsobem tuhost změnit a tím dramaticky zvýšit pravděpodobnost, že některá z tuhostí bude vyhovující.


10. Cena

Uvědomujeme si, že cena při výběru matrace sehraje zásadní roli, ale přesto by neměla být tou nejdůležitější. Celková suma za kvalitní matraci odráží vlastnosti použitých materiálů, náročnost výroby, prodyšnost, schopnost reagovat na změnu polohy těla, životnost a nosnost. Investici do dalších 10 let spánku proto dobře promyslete. My jsme přesvědčeni, že to za to rozhodně stojí.