Jak vybrat přikrývku na léto? Dopřejte si kvalitní odpočinek i v horkých dnech

Chcete se v létě dobře vyspat? Pak doporučujeme věnovat zvýšenou pozornost výběru správné přikrývky a ložního prádla. Nevíte, po jakém materiálu, gramáži nebo rozměru v dnešní rozsáhlé nabídce sáhnout? Přečtěte si našeho průvodce a užijte si kvalitní spánek i v horkých dnech.

Jak vybrat letní přikrývku

Při výběru přikrývky se budete řídit materiálem, druhem a gramáží výplně, typem přikrývky a samozřejmě její velikostí. Každému může vyhovovat něco jiného a nedá se říct, která přikrývka je nejlepší. Na druhou stranu – existují typy přikrývek, které jsou objektivně lepší než jiné.

Ať už vybíráte přikrývku na jakékoliv roční období, doporučujeme si jako první zodpovědět pár otázek:

  • Trpíte alergií?
  • Jste nadprůměrně vysocí?
  • Máte v noci rádi teplo nebo chlad?
  • Potíte se v noci, i když není velké teplo?
  • V případě, že sdílíte postel s partnerem, chcete společnou přikrývku?
  • Máte dostatek prostoru na několik přikrývek, nebo potřebujete celoroční?

letní přikrývka

1. Výplňový materiál letní přikrývky

Výplň přikrývky je to hlavní, co udává její vlastnosti, jako je prodyšnost, hřejivost, ale i pohodlí, které vám poskytne. Materiál výplně můžeme rozdělit do dvou skupin: umělé a přírodní materiály. Nejtypičtější je syntetické vlákno a peří, setkat se však můžete například také s vlnou.

Letní přikrývky ze syntetických materiálů

Syntetická výplň je oblíbená zejména pro své hypoalergenní vlastnosti, jednoduchou údržbu, vysokou odolnost a nižší cenovku. U kvalitních syntetických přikrývek se setkáte s dutým vláknem a s mikrovláknem.

  • Duté vlákno dokáže pomocí vysokého povrchového napětí navázat velký objem vzduchu a díky tomu příjemně hřeje. Schopnost vázat vzduch navíc nezaniká s vlhkostí a povrch vodu odpuzuje. Díky tomu syntetické přikrývky hřejí i navlhlé a rychle schnou.
  • Mikrovlákno má podobné vlastnosti, ale jeho vlákna jsou asi desetkrát menší. Díky tomu zachytí více vzduchu, je měkoučké a přikrývky i polštáře z mikrovlákna na omak připomínají ty péřové. Zároveň je však mikrovlákno méně odolné než klasické duté vlákno.

Nevýhodou syntetických materiálů je vyšší hmotnost v poměru k hřejivosti, neschopnost absorbovat tělesnou vlhkost a horší izolační vlastnosti oproti peří.

Péřové letní přikrývky

Tradiční výplní přikrývek, která zažívá velkou renesanci, je peří. Kromě toho, že péřové přikrývky mají výborné termoregulační vlastnosti a absorbují tělesnou vlhkost, jsou také příjemně lehké a poskytují pocit luxusu.   

Možnou nevýhodou peří je náročnější údržba a riziko alergií. Naše péřové přikrývky však vyrábíme z kvalitního nového peří a certifikace NOMITE zajišťuje dlouhodobou ochranu proti alergenům, jako jsou roztoči, plísně či bakterie. Když budete o své přikrývky dobře pečovat, odvděčí se dlouhou životností.

Vrchní materiál přikrývky

Při výběru nezapomeňte také na důležitost vrchního materiálu přikrývky. Ten může být opět z umělých nebo přírodních vláken s různými vlastnostmi. Vrchní materiál by měl být prodyšný a zároveň zajistit, že výplň zůstane na svém místě. Tomu napomáhá také prošívání. 

Tip: Chcete pro kvalitu spánku v létě udělat maximum? Přečtěte si našich 10 tipů, jak si vyspat ve vedrech.

2. Hřejivost letní přikrývky

Hřejivost přikrývky určuje gramáž výplně. Je však důležité myslet na to, že výhřevnost různých materiálů se liší a optimální gramáž u péřové přikrývky bude jiná než u syntetické.

  • Letní přikrývka z dutého vlákna má gramáž max 300 g/m², na tropické noci pak 150 g/m²
  • Letní přikrývka z kvalitního peří má gramáž max 150 g/m², často i méně. Péřová přikrývka s gramáží nad 250 g/m² se už hodí jako celoroční varianta.

Celoroční přikrývky jsou vhodné zejména v případě, že nemáte dostatek prostoru na dvě různé přikrývky. V takovém případě je nejlepší vsadit na peří, právě pro jeho specifické termoregulační vlastnosti – v létě chladí, je prodyšné a odvádí vlhkost, v zimě příjemně hřeje.

3. Velikost letní přikrývky

Při výběru velikosti záleží na vaší výšce a preferencích. Standardní rozměr je přikrývka 140x200 centimetrů, ale nezapomeňte, že by měla být alespoň o 20 centimetrů delší, než jak jste vysocí. Proto nabízíme také přikrývky v prodloužené délce 220 cm.

Pokud si chcete dopřát extra pohodlí nebo v páru upřednostňujete jednu společnou přikrývku, doporučujeme francouzskou přikrývku o velikosti 200x200 cm, případně prodlouženou variantu 200x220 cm. Ti nejnáročnější ocení prodlouženou a rozšířenou přikrývku 240x220 cm.

Tip: Aby vám bylo pod přikrývkou příjemně a zachovala si všechny své vlastnosti, vyberte k ní kvalitní povlečení ve vhodné velikosti. Na léto jsou nejlepší prodyšné materiály, jako je bavlna.

vyvětrání přikrývky

Péče o letní přikrývku

Jelikož se v létě více potíme, je potřeba věnovat péči o přikrývku zvýšenou pozornost.

  • Kvalitní přikrývky zpravidla můžete prát na jemný cyklus, vždy se však řiďte štítkem s pokyny a používejte vhodný prací prostředek
  • Přikrývku nechávejte po každé noci vyvětrat – pokud je to možné, přeneste ji na čerstvý vzduch, případně nechte postel alespoň 15 minut po probuzení rozestlanou „vydýchat“.
  • Před zimou nechte přikrývku profesionálně vyčistit a uskladněte v prodyšném obalu na suchém, dobře větraném a chladném místě.

Vysoké letní teploty a horké noci negativně ovlivňují kvalitu našeho spánku. Únava pak zhoršuje naši výkonnost a náladu, ale také kognitivní funkce, imunitní systém, hladinu cukru v krvi a riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a obezity. Právě vhodná letní přikrývka může kvalitu spánku v létě výrazně zlepšit. Užijte si noc bez zbytečného pocení a přehřátí.

×

Splátková kalkulačka ESSOX