„Při výběru matrace buďte sobečtí v dobrém slova smyslu,“ říká Tomáš Kukla, specialista na zdravý spánek

Řídí provoz podnikové prodejny FajnSpánek v Táboře, spravuje e-shop fajnspanek.cz a v oboru matrací a roštů se pohybuje už 10 let. Během rozhovoru s Tomášem Kuklou jsme bavili o tom, jak se ke zdravému spánku vůbec dostal, jak rozjížděl prodejnu, jak se jeho obchodu dotkla korona krize a také na nejčastější dotazy zákazníků.

Jak vybrat matraci

 

Tomáši, vy se zdravému spánku profesionálně věnujete už 10 let. Jak jste se k tomuto oboru dostal?

Začal jsem se s tímto oborem seznamovat po zahájení spolupráce s dnes již pro nás konkurenční firmou. Za 9 let budování této firmy jsem si prošel snad každou pozicí od řidiče a skladníka přes prodejce, nákupčího, servisního technika, vývojáře nových produktů až po záštitu IT, logistiky rozvozů, marketingu, budování e-shopů a tvorbu interních informačních systémů. Zkráceně od A až po Z.

 

Co bylo nejtěžší na vybudování vlastní prodejny?

Úprava interiéru prodejny sama o sobě nebyla až tak složitá. Měli jsme k dispozici výbornou architektku a kvalitní realizační firmu. Co ale hlavě tvoří prodejnu, je sortiment. Nejtěžší tedy bylo připravit úplně nový originální sortiment matrací a lamelových roštů pro naší nově vzniklou značku MATTON®. Později se přidal ještě sortiment postelí.

Prodejna matrací Tábor

 

Jak dlouho už jste zavření a jak se za tu dobu změnilo vaše podnikání?

Situace ohledně pandemie je velmi nešťastná. Opakované uzavírání a otevírání je pro zákazníky matoucí a nemožnost si matraci vyzkoušet je pro mnoho zákazníků překážka k nákupu. Naštěstí i přes uzavření kamenné prodejny jsme k dispozici zákazníkům on-line v našem internetovém obchodě fajnspanek.cz, kde jsme schopni zákazníkům buď telefonicky nebo přes chat skvěle poradit a pomoct jim vybrat tu správnou matraci právě pro ně. Nyní v této době, kdy není vždy možnost navštívit prodejnu, se ukazuje jako skvělou volbou matrace z rodiny více-tuhostních. U těchto typu matrací si každý zákazník může přeskládat matraci podle sebe v klidu doma bez obavy z nevyhovující tuhosti.

 fajnspánek prodejna tábor

 

Čeho se lidé při nákupu matrace přes internet nejvíc bojí?

Je to právě ta nevyhovující tuhost. Proto jsme navrhli matraci, jejíž vrstvy si můžete přeskládat a matraci si tak uzpůsobit momentální potřebě. Další je životnost matrace – že se brzy slehne a přestane být funkční. U matrací proto máme prodloužené životnosti od 6 až na 16 let a prodloužené záruky od 3 až na 10 let. A třetí nejčastější obavou je dostupnost požadovaného rozměru. Jako přímý výrobce jsme schopni nabídnou naprosto jakýkoliv rozměr, třeba i matraci ve tvaru srdce.

 

Co byste poradil lidem, kteří nevědí, jak si novou matraci a rošt vybrat?

Zcela upřímně bych jim poradil, aby, pokud je to možné, navštívili prodejnu a pokud to momentálně kvůli uzavření nebo vzdálenosti možné není, tak zavolali na naši infolinku. Ušetří si tak dlouhé zkoumání a pročítání všech možných i nemožných studií, blogů, vyjádření expertů a někdy bohužel i pseudo expertů. Náš profesionální prodejní tým, který v rámci zaškolení strávil povinně čas i ve výrobě, provede každého zákazníka výběrem matrace, na základě zásadních otázek na tělo (váha, výška, tvar postavy, preferované pozice ve spánku, typ roštu, atd.) až k té správné a vhodné matraci.

 

Jaká je nejčastější chyba, které se lidé při výběru matrace dopouštějí?

Myslím, že nejčastější chybou je skočení na špek hypermarketovým nabídkám s obrovskou slevou, které vypadají cenově velmi lákavě, ale už moc neřeší kvalitu a druh použitého materiálu a tím pádem životnost. Zde hraje roli hlavně kvantita, ale nikoliv kvalita. Velmi často k nám chodí zákazníci se špatnou zkušeností z prvního neúspěšného nákupu matrací.
Dalším mýtem, který musíme občas zákazníkům vyvracet, je, že jedna společná manželská matrace v jedné stejné tuhosti bude vyhovovat oběma. Je to něco jako kdyby obuv existovala jen pánsko-dámská a nikoliv specializovaná obuv pro dámy a pány. Dnes je naprosto běžné, že si dáma a pán vybírá odlišnou tuhost matrace. A je to i velmi logické, protože každý z nás je od přírody jinak dispozičně vybaven a tím pádem máme i odlišné požadavky na tuhost matrace a roštu. Ano, stane se, že se při výběru oba dva shodnou na stejné tuhosti, ale je to opravdu velmi vyjímečné a pravděpodobnější je že se jen jeden z dvojice podřizuje výběru toho druhého a hledá kompromis a ústupek. Já zákazníkům vždy radím, ať jsou při výběru matrace sobečtí v dobrém slova smyslu a hledí opravdu každý sám na sebe. Z dlouhodobého hlediska strávíme ⅓ života spánkem, takže to jinak ani nejde.
Poslední občasnou chybou je, že zákazníci věnují výběru matrace menší čas než výběru pizzy k obědu. Opravdu není šťastné přijít do prodejny 10 minut před zavírací dobou a myslet si, že za tento čas lze vybrat správnou matraci. Ale toto se děje opravdu velmi zřídka.

 

Kde matrace vyrábíte?

Naše výrobní hala se nachází v Táboře, kde již od roku 1997 zpracováváme širokou škálu polyuretanových pěn, studených pěn, paměťových pěn a další speciální pěnové materiály. Většina našich výrobků směřuje do velkoobchodu, ale před rokem padlo rozhodnutí umožnit zákazníkům pořízení našich výrobků přímo od nás z výroby pod naší privátní značkou MATTON®. Takže nyní mají zákazníci možnost nákupu přímo od lokálního českého výrobce za zvýhodněné ceny. Naše podniková prodejna je jen kousek od výrobní haly na adrese Fajn Spánek Tábor v ulici Vožická 3201 nebo v e-shopu fajnspanek.cz.

 

Jak probíhá proces výroby matrace?

Na začátku je potřeba pořídit kvalitní pěnu s certifikací od renomovaných výrobců pěn jako jsou například Carpenter, Eurofoame nebo Sitab. Dále pak jednotlivé pěny rozřezat a spojit buď lepením nebo v lepším případě bez použití lepidla jen profilováním do jádra matrace. Na jádro pak dáme potah a je hotovo. Kombinováním, prořezáváním a sestavováním ovlivňujeme tuhost a další důležité vlastnosti matrace.

matrace výroba fajnspánek

 

Máte nějakou oblíbenou literaturu, která se týká spánku?

Proč spíme od Matthew Walkera. Jedná se o knihu plnou nejnovějších vědeckých poznatků o síle spánku a jeho vlivu na kvalitu života. V roce 2019 patřila tato kniha mezi tradičních 5 doporučených knih Billem Gatesem.

 

Jakou matraci a rošt máte doma?

Jednu z našich matrací mám již sedmým rokem a díky kvalitnímu materiálu jí ještě minimálně dalších sedm let nebudu muset měnit. Mám k ní i matracový chránič, který zachovává jádro i potah čistý. Rošt mám SILVERTON 42 FLEX, u kterého občas používám podepření hlavové části. U roštu jsem využil nastavení jeho tuhosti díky zdvojeným lamelám a vychytal jsem si tak tu správnou tuhost akorát pro mě. Do budoucna se chystám pořídit rošt s motorovým polohováním. Láká mě polohovat si rošt do podobného posezení jako na pohovce a pohodlně si večer číst.

 

Co je teď váš nejvíc TOP produkt, na který jste pyšný?

Nejvíce jsme pyšní na vytvoření řady více-tuhostních matrací, které si díky speciálnímu profilu může každý zákazník tuhostně uzpůsobit. Zákazníci se při nákupu nemusí bát, že by jim matrace nevyhovovala a v této době uzavření prodejny je to velmi oblíbený typ.

 

 

Máte z práce nějakou zajímavou historku?

Kolegyni na prodejně se stalo, že se věnovala zákazníkům a když přišel další zákazník, tak ho požádala, aby chvilku počkal. Pán si čekání zkrátil zkoušením jedné matrace a než se k němu kolegyně stihla vrátit, už spal. Matrace mu sedla prostě hned :)

 

Rozhovor připravila: Lucie Perlíková